Jadłospis

24.01.2022 r. – 28.01.2022 r.

 

Data

 

 

Śniadanie I

             

Śniadanie II

 

Obiad

 

 

 

24.01.2022

poniedziałek

 

 

 

Chleb sądecki (gluten)z masłem (białko mleka), polędwica tradycyjna (gluten, białko jajka, białko mleka, seler, soja, gorczyca), sałata lodowa, ogórek kiszony, pomidor, kawa zbożowa  z mlekiem (białko mleka, gluten), melon

Gruszka w kremie waniliowym (białko mleka), bułka kajzerka  (gluten)z masłem (białko mleka), soczek jabłkowy

Barszcz czerwony (seler) z uszkami (gluten, białko jajka)

na wywarze mięsno – jarzynowym,  zielona pietruszka, ziemniaki, jajko (białko jajka) w sosie koperkowym (gluten, białko mleka), surówka z pekińskiej kapusty z marchewką, jabłkiem i szczypiorkiem, kompot wieloowocowy

 

 

25.01.2022

wtorek

 

 

Tarte ciasto (gluten, białko jajka) na mleku (białko mleka), chleb razowy (gluten)  z masłem (białko mleka), powidło śliwkowe, mandarynka

Sałatka z ryżu, tuńczyka (ryba), jajka (białko jajka), szczypiorku i papryki, bagietka (gluten)

z masłem(białko mleka), herbata z owoców leśnych

Zupa z groszku omielanego (gluten) z makaronem gwiazdki(gluten, białko jajka)  na wywarze mięsno - warzywnym, zielona pietruszka,  ziemniaki , eskalopki drobiowe (gluten, białko jajka), surówka z pory z cebulką i marchewką, kompot malinowy

 

 

26.01.2022

środa

 

 

Chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (białko mleka), kabanos wieprzowy  (gluten, białko jajka, białko mleka, seler, soja, gorczyca),  ser żółty Gouda (białko mleka), ogórek zielony, rzodkiewka, bawarka (białko mleka)

Pasta jajeczna (białko jajka) ze szczypiorkiem, bułka pszenna (gluten) z masłem (białko mleka), papryka świeża kolorowa, kalarepka, kakao z mlekiem (białko mleka), winogrona

Krupnik zabielany (seler, białko mleka) na wywarze mięsno –jarzynowym z ziemniakami, zielona pietruszka, , pierogi leniwe (gluten, białko jajka, białko mleka) z masłem (białko mleka)

i bułką tartą (gluten), surówka z marchewki i jabłka, kompot

 z owoców mieszanych

 

 

27.01.2022

czwartek

 

 

Chleb domowy (gluten)  z masłem (białko mleka),  ryba Makrela, ogórek małosolny, papryka żółta, szczypiorek,  herbata z żurawiną, ananas

Kisiel truskawkowy, mleczko waniliowe (białko mleka), pałeczki kukurydziane, banan

Zupa pomidorowa (seler, białko mleka)  z ryżem na wywarze mięsnym  z warzywami, zielona pietruszka, kasza kuskus, gulasz wieprzowy (gluten), buraczki zasmażane (gluten), kompot

 z czarnej porzeczki

 

 

28.01.2022

piątek

 

 

Chleb orkiszowy (gluten) z masłem (białko mleka), pasztet z pieca, sałata zielona, pomidor, ogórek  świeży,kawa zbożowa  z mlekiem (białko mleka, gluten), jabłko

Ciepłe lody z truskawkami (białko mleka), wafel naturalny (gluten), herbata z cytryną, kiwi

Zupa kalafiorowa (seler, białko mleka)  na kurczaku 

z makaronem kolanka (gluten, białko jajka), zielona pietruszka, ziemniaki,  ryba Miruna duszona w jarzynach (seler), surówka

 z kiszonej kapusty z cebulką i szczypiorkiem, kompot wieloowocowy

Produkty zapisane pogrubioną i pochyłą czcionką zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r. (nr 1169/2011) – zał. Nr II do zarządzenia zawierają substancje lub są nazwami produktów  wywołujących  alergię  lub reakcje  nietolerancji. Jadłospis może zostać zmieniony z powodu braku lub nagłego wzrostu ceny  wybranego  produktu.
W ciągu dnia dodatkowo na życzenie każdego dziecka podawane są napoje (woda mineralna, kompot, herbata). Naleśniki, pierogi, surówki, sałatki, pasty, kisiel, galaretki, budyń i koktajle to wyrób własny

 

 

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmianyhybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę,
  2. maltodekstryn na bazie pszenicy,
  3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
  4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  5. Skorupiaki i produkty pochodne,
  6. Jaja i produkty pochodne,
  7. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  8. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy,
  9. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina,
  10. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  11. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  12. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
  13. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
  14. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
  15. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
  16. Mleko i produkty pochodne(łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  17. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  18. laktoitolu.
  19. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis l.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinensis(Wangenh.)K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queenslana (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  20. Seler i produkty pochodne,
  21. Gorczyca i produkty pochodne,
  22. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
  23. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litrw przeliczeniu na całkowita zawartośćSO2dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
  24. Łubin i produkty pochodne,
  25. Mięczaki i produkty pochodne.

           W/w wykaz jest zgodnyz Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r.(nr 1169/2011 – zał. nr II do zarządzenia) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. (Dz.U. z 2014r. poz 669, z póżn. zm) .

 

 

 

Projekt Kuźnia Dostępnych Stron współfinansowany ze środków Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji