Jadłospis

10.01.2022 r. – 14.01.2022 r.

 

Data

 

 

Śniadanie I

          

Śniadanie II

 

Obiad

 

 

 

10.01.2022

poniedziałek

 

 

 

Chleb podhalański (gluten)

 z masłem (białko mleka), schab pieczony (gluten, białko jajka, białko mleka, seler, soja, gorczyca), sałata zielona, ogórek świeży, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem (białko mleka, gluten)

 

Chałka (gluten) z masłem (białko mleka), marchewka tarta

z jabłkiem (białko mleka), herbata malinowa  z cytryną

Zupa jarzynowa (seler, białko mleka)

z ziemniakami na wywarze mięsnym, zielona pietruszka, makaron łazanki (białko jajka, gluten) z serem (białko mleka), mus truskawkowy, kompot wieloowocowy, banan

 

 

11.01.2022

wtorek

 

 

Płatki owsiane na mleku (białko mleka), bułka wieloziarnista (gluten)  z masłem (białko mleka), dżem malinowy 100%,  gruszka

 

Sałatka z ryżem, tuńczykiem (ryba)

 i jajkiem (białko jajka), papryka świeża kolorowa , chleb razowy (gluten)  z masłem (białko mleka), herbata z owoców leśnych

Zupa z groszku omielanego (seler)

 z makaronem gwiazdki (białko jajka, gluten),  ziemniaki, indyk duszony, fasola szparagowa z wody z masłem (białko mleka) i bułką tartą (gluten), kompot wieloowocowy

 

 

12.01.2022

środa

 

 

Chleb tradycyjny (gluten)

 z masłem (białko mleka), kabanos wieprzowy(gluten, białko jajka, białko mleka, seler, soja, gorczyca), ogórek  kiszony,  papryka czerwona, rukola, kawa zbożowa

 z mlekiem (białko mleka, gluten)

Kasza manna (białko mleka) na gęsto

 z cynamonem, chrupki kukurydziane, mandarynka

Zupa kalafiorowa (seler, białko mleka)

 z tartym ciastem  (białko jajka, gluten), risotto z mięsem i warzywami, sos pomidorowy (gluten, białko mleka), surówka z pekińskiej kapusty

 z marchewką i szczypiorkiem, kompot

z owoców mieszanych

 

 

13.01.2022

czwartek

 

 

Jajecznica (białko jajka) na masełku (białko mleka) ze szczypiorkiem, bułka graham (gluten) z masłem (białko mleka), pomidor, ogórek zielony, herbata z żurawiną

Chleb swojski (gluten) z masłem (białko mleka), pasztet z kurczaka pieczony,sałata  lodowa, rzodkiewka, papryka żółta, kawa zbożowa

z mlekiem (białko mleka, gluten), kiwi

Krupnik zabielany (seler, białko mleka)  z kaszą pęczak na wywarze mięsno - warzywnym, zielona pietruszka, pierogi (gluten, białko jajka) z mięsem

 i kapustą, surówka  z czerwonych buraków z jabłkiem, kompot agrestowo - truskawkowy

 

 

14.01.2022

piątek

 

 

Zupa mleczna (białko mleka)

 z makaronem ryżowym (białko jajka, gluten),bagietka (gluten)  z masłem (białko mleka), ser żółty Edamski (białko mleka), rzodkiewka, ogórek małosolny, szczypiorek

Szarlotka (gluten, białko mleka, białko jajka), kakao z mlekiem (białko mleka), winogrona

 Krem cebulowy (seler) z groszkiem ptysiowym (gluten, białko jajka)

na wywarze mięsnym z jarzynami, ziemniaki,  kotlet rybny mielony (gluten, białko jajka), sałata zielona ze śmietaną (białko mleka), kompot z czarnej porzeczki

 

Produkty zapisane pogrubioną i pochyłą czcionką zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r. (nr 1169/2011) – zał. Nr II do zarządzenia zawierają substancje lub są nazwami produktów  wywołujących  alergię  lub reakcje  nietolerancji.

Jadłospis może zostać zmieniony z powodu braku lub nagłego wzrostu ceny  wybranego  produktu.
W ciągu dnia dodatkowo na życzenie każdego dziecka podawane są napoje (woda mineralna, kompot, herbata). naleśniki, pierogi, surówki, sałatki, pasty, kisiel, galaretki, budyń i koktajle to wyrób własny.             

 

 

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmianyhybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę,
  2. maltodekstryn na bazie pszenicy,
  3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
  4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  5. Skorupiaki i produkty pochodne,
  6. Jaja i produkty pochodne,
  7. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  8. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy,
  9. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina,
  10. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  11. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  12. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
  13. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
  14. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
  15. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
  16. Mleko i produkty pochodne(łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  17. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  18. laktoitolu.
  19. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis l.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinensis(Wangenh.)K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queenslana (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  20. Seler i produkty pochodne,
  21. Gorczyca i produkty pochodne,
  22. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
  23. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litrw przeliczeniu na całkowita zawartośćSO2dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
  24. Łubin i produkty pochodne,
  25. Mięczaki i produkty pochodne.

           W/w wykaz jest zgodnyz Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r.(nr 1169/2011 – zał. nr II do zarządzenia) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. (Dz.U. z 2014r. poz 669, z póżn. zm) .

 

 

 

Projekt Kuźnia Dostępnych Stron współfinansowany ze środków Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji